Günümüze Kazandırdıkları


ABC hala her modern bilgisayarın kullanmakta olduğu üç kritik fikirleri uygulayan ilk makinedir.
 1-) İkili tabanda işlemler yapması.
 2-) Hesaplamalarda veya işlemler sırasında sadece elektronik ortamın kullanılması, mekaniğin olmaması.
 3-) Belleğinin var olması.
         Bu özellikler dikkate alındığında, sadece bilgisayarlar değil birçok elektronik cihaz benzer fikirler ile icat olunmuştur.
         Nasıl ki bu gün, gerek eğitim-öğretimde gerekse sosyal çevrede işinin ehli olan, üzerine düşeni layıkıyla yerine getiren, insanlık adına faydalı olacağını düşünüp bir işi bir yerlere kadar getirmiş sonra bir başkası veya başkalarına o işin ehli olması için gereken ilgiyi gösteren kişileri önder seçmiş, onun fikirlerini önemsemiş kişilerin olması gibi, John Vincent Atanasoff ‘un da fikirlerini benimseyen kişiler, onun ABC’de uyguladığı mantığı bir başka sistemde uygulayan kişiler hep olacaktır. Tarih ne olursa olsun, insanlık yararına yapılmış her şeyin bugüne katkısı şüphesiz ki olmuştur.
         Almış olduğu ödüller ve patentli ürünleri bunun göstergesidir. Onun ve Clifford Berry’nin 1941’de ortaya koyduğu makine dünya teknolojisi için büyük bir ilerleme sayılmaktadır. Çünkü ABC’nin icadı ile ilk bilgisayar temeli atıldı. Ve bu gün teknoloji bu seviyeye geldi.

Peki ya yarın?

         Yapay zeka alanındaki gelişmelerle ses ve hatta belki düşünce ile komut verilebilecek bilgisayarlar yapılacak. Cihazların kullanımları daha da kolay hale gelecek. Uzmanların işlerini bilgisayarlar yapabilecek. Hayat daha kolay hale gelecek. İş dünyasında verimlilik artacak. Daha az işle daha fazla üretim yapılabilecek. Bütün bilgisayarların birbiriyle iletişim olanakları artacak ve birçok problemin çözümü kolaylaşacak. Veri alışverişi daha yaygın hale gelecek.


         Günümüz dünyasında kaçınılmaz bir gerçek var ki, doğan her insanın büyümesi gibi, her yeni çok çabuk eski olmaktadır.  ABC bize çok ilkelmiş gibi görünse de bu gün teknoloji harikası dediklerimiz, 10 yıl sonra  öyle olmayacak, 1930’lar a 1940’lar a göre teknolojide ki ilerleme hızı çok büyük boyutlara ulaşmıştır.
Elbette ki tüm bu teknolojik yeniliklerin asıl kaynağı Atanasoff’tur denemez ancak kendisine kadar gelen meşaleyi çok hızlı bir biçimde kendinden sonraki kuşağa ulaştırmıştır…
                           

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder